Vi gør, hvad vi siger
Efterskolerne skaber engagerede samfundsborgere.Det bekræfter en ny undersøgelse, der bl.a. viser, at tidligere efterskoleelever deltager mere i foreninger og civilsamfund end andre unge.
Epinion har for Efterskoleforeningen gennemført en undersøgelse af, hvordan et efterskoleophold påvirker unges samfundsmæssige deltagelse senere i livet.
Formålet har været at bidrage til at belyse den samfundsmæssige værdi af den del af efterskolens formål, som handler om livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse.
Samfundsmæssig deltagelse
49 % af tidligere efterskoleelever er engagerede i frivilligt arbejde mod 35 % af andre unge i undersøgelsen.Derudover er der en tendens til, at tidligere efterskoleelever er mere foreningsaktive end dem, der ikke har været på efterskole.
I gennemsnit er tidligere efterskoleelever aktive i eller medlemmer af 2,2 foreninger, hvor gennemsnittet blandt personer, der ikke har gået på efterskole er 1,8. Tidligere efterskoleelever er i særlig grad mere aktive i foreninger vedrørende sport og fritid, kultur og religion.
Tillid
Analysen viser, at et efterskoleophold har en positiv betydning for unges tillid til andre senere i livet.
77 % af tidligere efterskoleelever har høj eller meget høj grad tillid til andre mennesker generelt, mens det samme gør sig gældende for 59 % af dem, der ikke har gået på efterskole.
Og når det gælder tillid til mennesker med en anden religion svarer 63 % af de tidligere efterskoleelever, at de er enige eller meget enige i, at man kan stole på folk med en anden religion, mens tallet er 52 % for ikke-efterskoleelever.'
Om undersøgelsen
Analysen er baseret på spørgeskema-interview med 618 unge i alderen 20-23 år. Heraf har 376 gået på efterskole i 2009/10, mens 242 personer ikke har gået på efterskole.
Læs hele rapporten