Konflikt og tilskud
Dato: 10. april, 2018
I forlængelse af vores information pr. 3. april 2018, vil vi hermed forsøge at præcisere, hvordan meddelelsen af 27. marts 2018 fra Undervisningsministeriet sandsynligvis vil blive gennemført.
Det skal understreges, at nedenstående er Efterskoleforeningens forventning. Der er på nuværende tidspunkt ikke udstedt en særlig bekendtgørelse om tilskud til efterskoler for en eventuel konfliktperiode. Med dette forbehold mener vi at kunne svare således:
Bliver det afgørende spørgsmål kravet om mindst 21 undervisningstimer?
Ja. Hvis det måtte komme til en konflikt, vil det betyde, at kravet om de 21 undervisningstimer hver uge ad hoc bliver fraveget, så skolernes gives mulighed for at flytte undervisningen til senere uger.
Skolerne får dermed mulighed for at bevare deres tilskud. Dette forudsætter dog, at skolen, i de resterende kursusuger efter en eventuel konflikt, underviser ud over de pligtige mindst 21 timer (klokketimer) ugentlig, indtil de timer, som eleverne måtte mangler i at nå op på 21 timer i konfliktperioden, er indhentet.
Muligheden for at bevare støtte gælder også statslig elevstøtte.
Muligheden for at indhente undervisning gælder også, hvis alle elever har været sendt hjem
Hvad med forældrebetaling?
Spørgsmålet om, hvorvidt skolerne skal tilbagebetale forældrebetaling helt eller delvist for den periode, som en eventuel konflikt kommer til at vare, er privatretligt og ikke reguleret i efterskoleloven eller finansloven.
Skolerne skal dog overholde den fastsatte mindstebetaling på finansloven. Skolers eventuelle økonomiske tab ved tilbagebetaling dækkes ikke af staten.
Det er Efterskoleforeningens opfattelse, at forældrene vil have ret til en reduktion i betalingen svarende til den periode, hvor eleverne måtte blive sendt hjem pga. lockouten.
Vi anbefaler, at dette nedslag gives i slutopgørelsen. Skolen kan herefter henføre forældrebetalingen til alle kursusuger i skoleåret, og skal i den forbindelse være opmærksom på, at ugeprisen i hver enkelt kursusuge mindst udgør den på finansloven fastsatte mindstebetaling på 1.485 kr. pr. uge, medmindre der er givet individuel nedsættelse.
Hvis eleverne ikke sendes hjem, har Efterskoleforeningen ingen anbefaling til, om skolerne skal give nedslag i egenbetalingen. Når konflikten er slut, må den enkelte skole vurdere, om tilbuddet til eleverne under konflikten har været reduceret i et sådant omfang, at der giver anledning til nedslag i egenbetalingen.
Hvad er undervisning?
En udgået undervisningstime skal ikke nødvendigvis erstattes af den samme type undervisningstime.
Skolen definerer i indholdsplanen, hvad der regnes som undervisning